Този сайт използва бисквитки (cookies) с цел подобряване и персонализиране на съдържанието, както и за анализ на трафика. Ако продължите да използвате сайта ни, вие се съгласявате с това. Съгласен съм

КАК ДА СТИГНА?

Това е един от най-често задаваните въпроси, затова ще се опитаме да ви помогнем максимално с организацията на по-лесната и приятна разходка до Витоша! 

 

📍 До Витошко Лале 

До долната станция на ПВЛ Витошко лале, откъдето тръгва лифта към върха, можете да стигнете с автомобил, а на място ви очаква голям безплатен паркинг. Точна локация вижте тук

🚌 Автобусен транспорт

До Витоша ходят два автобуса, като повечето от тях са а оборудвани и с вело багажници

Автобус номер 66 - по маршрут от Софийски Зоопарк, през кв. Драгалевци до хотел Морени

Автобус номер 63 - по маршрут от бул. Цар Борис ІІІ, кв. Бояна до Златните Мостове

Ако искате да стигнете до ПВЛ Витошко Лале е необходимо вземете автобус 66 и да слезете:

- на спирка "Витошко лале", която е по желние и трябва да информирате шофьора на автобуса. От там следва около 10-15 минутна (около 1 км) приятна разходка по сенчест асфалтов път до началната станция на лифта.

 - на спирка "Романски", която е по желние и трябва да информирате шофьора на автобуса. От там следва около 10-15 минутна разходка надолу по горски пешеходен маршрут, известен още като "Дяволската пътека".

- на последната спирка "Морени", откъдето има около 10 минути разходка до хижа Алеко. От там след още около 15-20 минути ходене (включително изкачване по писта Витошко Лале) можете да достигнете до междинната станция на лифта и да го ползвате в избрана от вас посока. 

🚶 Пешеходни маршрути

За качване в планината има множество пешеходни маршрути с начални точки от кварталите в полите на Витоша - Драгалевци, Бояна, Княжево, Симеоново, Бистрица, Железница и др. Подробен опис на повечето от маршрутите можете да откриете тук.

🚗 С автомобил

Можете да стигнете до планината с автомобил по пътищата през кв. Драгалевци и кв. Бояна в зависимост от избрана от вас локация за около 15/20 минути.